Strona główna > Właściwości oleju konopnego > 8 powodów dla których warto poznać olej z konopi

Olej konopny to produkt, który pochodzi z nasion konopi, które są wyciskane na zimno.

Nasiona są bardzo bogate w białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Dodatkowo dają do organizmu silne przeciwutleniacze oraz masę minerałów, które mają rzeczywiście pozytywne działanie na nasz organizm. Dzięki temu, że jest tam wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych olej może być stosowany jako antidotum na niską odporność czy też może działać przeciw starzeniu się skóry. Poprawia pracę układu sercowo - naczyniowego. Badania pokazują, że zawarty w nasionach kwas linolowy zatrzymuje procesy starzenia się skóry. Kilka powodów, dla których warto po niego sięgać: - gwarantuje utrzymanie równowagi hormonalnej.

Nasiona są jednymi nasionami, które mają tak silny kwas linolenowy, który przekształca się w silny hormon. - działając wzmacniająco na odporność nasze skóry. Duża zawartość kwasów nienasyconych sprawia, że jest to naprawdę świetny balsam dla skóry. Przydatny szczególnie w suchej i zmęczonej skórze. - doskonały dla wegetarian, ponieważ daje odpowiednie ilości kwasów Omega -3 oraz omega-6, których niestety w diecie takich osób może brakować. - działa obniżająco na poziom cholesterolu, to jedyny roślinny olej, który ma dobrze proporcje kwasów omega-3 oraz omega-6. - jest to produkt doskonały dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ ma mało cukrów.

Odżywcze składniki pomagają w utrzymywaniu dobrego poziomu cukru we krwi - chroni przed łuszczycą, która spowodowana jest przez niedobory kwasu omega-6 w organizmie. - poprawia odporność, działają bowiem na regulowanie flory jelitowej i w ten sposób buduje się naturalna ochronna bariera dla bakterii i poprawia się odporność organizmu - działa zapobiegająco na żylaki, podobnie jak inne związki, gdzie jest dużo omega-3 również olej konopny działa dobrze na krzepliwość krwi i zmniejszy ilość zakrzepów czy żylaków. Nie można go stosować na ciepło ponieważ temperatura niszczy nienasycone kwasy tłuszczowe tworząc z nich nasycone.